Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” (IAFR) al Academiei Române este principala instituție de cercetare în domeniul antropologiei din România, fiind re-acreditat, din anul 1994, de către Academia Româna să conducă doctorate, dar având o tradiție în conducerea de doctorate, pe diferite teme, înca din 1960. Din 2013 doctoratul se organizează în conformitate cu regulamentul de organizare a studiilor universitare de doctorat în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR) iar durata ciclului de studii universitare de doctorat este de 4 ani pentru domeniul Medicină – Antropologie medicală. Pentru familiarizare cu tematicile de doctorat, se recomandă aspiranților să participe la prezentările de referate și la comunicările susținute în cadrul Institutului, de regulă în fiecare miercuri, cu începere de la ora 11.00. Hotararea Consiliului ARACIS nr.135 - Academia Romană
Conducători de doctorat în cadrul IAFR:
Dr. Cristiana Glavce
CS I, membru titular al Academiei de Științe Medicale
Școala doctorală de Științele VIEȚII
Domeniul (DSU_D): Medicină
Dr. Marin Constantin
CS I
Școala doctorală de ISTORIE și ARHEOLOGIE
Domeniul (DSU_D): Istorie
ADMITERE AN UNIVERSITAR 2025-2026
Admiterea la studiile universitare de doctorat este organizată în baza Legii învățământului superior nr. 199/2023, Regulamentului-cadru de organizare a studiilor universitare de doctorat nr. 3020/08.01.2024, Ordinului Ministerului Educației nr. 3693/2024 și Regulamentului SCOSAAR.
Cod al drepturilor și obligațiilor studentului doctorand în cadrul SCOSAAR
Dr. Cristiana Glavce
Școala doctorală de Științele VIEȚII
Domeniul (DSU_D): Medicină
Dr. Marin Constantin
Școala doctorală de ISTORIE și ARHEOLOGIE
Domeniul (DSU_D): Istorie
Condiții generale de înscriere
Înscrierea la concursul de admitere se face personal de către candidat sau de către altă persoană cu procură notarială pe baza actului de identitate.
Cu ocazia înscrierii la concursul de admitere, candidatul la studiile universitare de doctorat își alege un conducător de doctorat dintre acei conducători de doctorat ai Şcolii doctorale unde doreşte să studieze și care are locuri vacante pentru concursul de admitere.
Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat în cadrul institutului unde se organizează admiterea la de studiile universitare de doctorat nu este condiţionată de domeniul în care a fost dobândită diploma de licenţă sau masterat.
La colocviul de admitere la doctorat se pot prezenta absolvenţi ai studiilor universitare de masterat, dar şi absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă (diploma de licenţă a absolvenţilor unor programe de studii de 5 sau 6 ani, forma de învăţământ „zi” - învăţământ de lungă durată), eliberată, de regulă, până în anul absolvirii primei promoţii de licenţă organizate în conformitate cu prevederile din Legea învăţământului superior nr. 199/2023 din 4 iulie 2023, Regulamentul – cadru privind studiile universitare de doctorat nr. 3.020/08.01.2024 cu modificările şi completările ulterioare.
La admiterea la studii universitare de doctorat se pot înscrie şi cetăţeni care nu fac parte din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană (extracomunitari). Recunoaşterea studiilor efectuate de către aceştia în afara României se va realiza de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei.
Admiterea românilor de pretutindeni, precum şi a cetăţenilor din state terţe Uniunii Europene se realizează în baza metodologiilor special elaborate de către Ministerul Educaţiei.
Durata totală cumulată a ciclului de studii universitare de licenţă şi masterat trebuie să fie de cel puţin 300 de credite transferabile (ECTS).
La înscriere se vor depune copii conform cu originalul după documentele solicitate; certificarea conformității cu originalul se face de către persoana/persoanele care are/au atribuţii desemnate în acest sens.
Pentru înscriere la colocviul de admitere la doctorat, candidaţii vor prezenta următoarele documente:
· cerere de înscriere – formular tip (Anexa 1);
· certificat de naştere;
· certificat de căsătorie sau alt act de schimbare a numelui;
· diplomă de bacalaureat;
· diplomă de licenţă şi foaie matricolă;
· diploma de master şi foaie matricolă;
· cartea de identitate/pașaport;
· atestat de susţinere a unui examen de competenţă lingvistică (nivelul minim B2, conform cadrului de referinţă al Consiliului Europei);
· alte certificate care atestă pregătire universitară şi /sau postuniversitară în domeniu;
· curriculum vitae - model european (Partea a I - a:CV, Partea a II - a descrierea activităţii ştiinţifice);
· lista lucrărilor ştiinţifice publicate în domeniul de studiu ales;
· lista bibliografică cu literatura de specialitate studiată pentru colocviul de admitere;
· fişa de înscriere - formular tip (Anexa 2);
· propunere privind teza de doctorat ce urmează a fi elaborată şi o scurtă prezentare a acesteia -1, 2 pagini - formular tip (Anexa 3);
· adeverinţă de salariat în cazul in care candidatul este angajat;
· în cazul studiilor doctorale cu predare în limba română, pentru cetăţenii străini – certificatul de competenţă lingvistică privind cunoaşterea limbii române/sau să depună certificate/diplome care să dovedească parcurgerea a cel puțin 4 ani consecutivi de studii în România
Absolvenţii de studii universitare de masterat, promoţia anului în curs, pot depune la dosar adeverinţa de absolvire a studiilor universitare de masterat.
Candidaţii care au efectuat studiile în străinătate au obligaţia de a prezenta la înscriere traducerea diplomei obţinute şi a atestatului de recunoaştere a acestor studii eliberat de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei
Dosarele incomplete nu sunt acceptate la înscriere.
După încheierea perioadei de înscriere la concursul de admitere şi până la concurs, opţiunea privind conducătorul de doctorat, tema de doctorat, precum şi alte informaţii, nu pot fi modificate.
Locurile neocupate în urma concursului pot fi, eventual, reportate pentru o a doua sesiune de admitere organizată până la sfârşitul lunii septembrie, înaintea începerii anului universitar; în anumite situaţii, în cadrul sesiunii de concurs, locurile şi candidaţii pot migra de la un conducător de doctorat la altul cu acordul scris al celor implicaţi şi cu aprobarea directorului şcolii, dar numai în cadrul aceleiaşi şcoli doctorale. De asemenea, locurile neocupate pot fi transferate către alte şcoli doctorale din cadrul SCOSAAR pentru o a doua sesiune de concurs cu aprobarea directorului şcolii care depozitează acste locuri şi numai cu aprobarea SCOSAAR.
IOD va lua măsuri pentru aducerea la cunoştinţa candidaţilor, prin afişare în termen legal, a tematicilor şi bibliografiilor pentru programele la care se organizează concurs de admitere.
Criterii evaluare candidați
1 Nota obținută la proba orală, evaluată în raport cu:
Definirea obiectivelor cercetării ştiinţifice (10% din evaluare);
Metodologia cercetării (10% din evaluare);
Rezultatele ştiinţifice ale candidatului în domeniul ales (articole, studii menţionate în CV) (20% din evaluare);
Gandire logică: candidatul evocă date, fenomene, evenimente, răspunde organizat la subiecte complexe, dă răspunsuri logice, coerente, la subiect (10% din evaluare);
Exprimarea clară și precisă a ideilor: răspunde exact la întrebările ce i-au fost adresate, accentuează ideile principale, formulează fraze complexe, dar comprehensibile, nu se pierde în cuvinte, termină ideea începută, ideile prezentate au o continuitate, decurgând logic (10% din evaluare);
Nivelul de pregǎtire şi informare în domeniul de doctorat ales (bibliografie, tematică) (40% din evaluare).
2 Nota obținută la prezentarea proiectului tematic de cercetare va fi evaluată în raport cu:
Contextul ştiinţific şi motivaţia temei alese (40% din evaluare);
Rezultatele estimate (40% din evaluare);
Calitatea prezentării proiectului (20% din evaluare).
Pentru detalii, contactați secretariatul Institutului, la telefon 021 317 50 72 (persoana de contact: Roxana Pîrvulescu)
Lista doctoranzilor înscriși la Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Române
Lista doctoranzilor care au susținut teza începând cu noiembrie 2015
Rezumate ale tezelor susținute începând cu 1 noiembrie 2015 (zip)
Calendarul admiterii la doctorat pentru anul universitar 2023-2024
Perioada de înscrieri la colocviul de admitere: 18 - 29 Septembrie 2023
Colocviul de admitere la doctorat pentru anul universitar 2023-2024, va avea loc în data de 04.10.2023, ora 10.00.
Rezultatele colocviul de admitere la doctorat se vor afișa în data de 09.10.2023
Tema tezei de doctorat se stabilește de către conducatorul tezei de doctorat împreună cu doctorandul și se corelează cu programul de pregătire. Vor fi admiși candidații care obțin note între 8 și 10 la disciplinele din domeniul de doctorat.
Pentru detalii, contactați secretariatul Institutului, la telefon 021 317 50 72 (persoana de contact: Roxana Pîrvulescu)
Sustineri publice teze de doctorat
ANTROPOLOGIE ŞI ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR
Cercetători ai Institutului de Antropologie "Francisc I. Rainer" susțin cursuri în cadrul programelor de licență, masterale și doctorale a unor prestigioase instituții de învățământ superior din Romania.