Antropologie Bio-medicală

Colectivul de Antropologie Bio-medicală este aclătuit, în prezent, din  șaptesprezece membri (CV-uri)


Dr. Adina BACIU CȘ I - Conducător departament 

Dr. Marin CONSTANTIN CȘ I - Director Institutul de Antropologie "Fr. Rainer"

Dr. Cristiana GLAVCE CȘ I

Dr. Cornelia RADA CȘ I

Dr. Richard RUS CȘ II

Dr. Adriana  BOROȘANU CȘIII

Dr. Nicoleta MILICI CȘ III

Dr. Alexandra NEAGU CȘ III 

Dr. Lăcrămioara PETRE CȘ III

Drd. Monica PETRESCU, CȘ III

Dr. Florina RAICU CȘ III 

Dr. Cristina STAN CȘ III  

Dr. Suzana Turcu CȘ III 

Dr. Consuel IONICĂ CȘ III

Dr. Dana POPESCU-SPINENI CȘ

Roxana PÎRVULESCU, referent gr. II

Nicolae Eduard ȘOGOR, asistent studii medii

Petre POTOP, bibliotecar-arhivist


Membrii compartimentului de antropologie bio-medicală desfășoară studii care vizează unele aspecte antropologice ale stării de sănătate a populaţiilor din România în condiţiile actuale. Cercetările efectuate urmăresc să evidențieze impactul factorilor de mediu asupra sănătății populației. Acestea se axează pe obezitate, carcinogeneză, adicție, autism, vârsta a treia, corporaliate, diverse aspecte medicale și psiho-sociale, precum și pe efectele migrației asupra dezvoltării copiilor. Abordarea din perspectiva antropologiei medicale a unor aspecte ale societatii actuale, extrem de complexe, cum ar fi: dependenta de droguri si de tehnologie digitala, violenta domestica, traficul de persoane, ocupa un loc important in randul studiilor bio-psiho-medicale, deoarece au efecte grave atat asupra sanatatii fizice si psihice, cat si asupra societatii. De asemenea, se are in vedere realizarea unui atlas genetic al Romaniei. Pregatirea doctoranzilor in cadrul scolii doctorale in domeniul medicina este una dintre activitatile compartimentului carora li se acorda o atentie deosebita.  

Modificarile socio-economice din perioada actuală, în special ale stilului de viață - perturbat de modificari ăn regimul alimentar tradițional și prin introducerea masivă a mijloacelor IT în preocupările copiilor și adolescenților a dus la creșterea numărului de subiecți supraponderali și obezi cu diferite patologii asociate mai ales în contextul în care activitățile fizice ale acestora s-au redus dramatic în favoarea sedentarismului. O alta activitate importantă o reprezintă și cercetarea copiilor și a tinerilor cu dizabilități, atât sub aspect bio-antropologic, cât și a stării de sanatate și a vieții lor sociale. Studiul are o deosebită importanță în sfera asistentei medicale și sociale, ținând cont de posibilitatea de integrare a acestora în diverse colective profesionale în viitor.  Abordarile moderne, multi- si interdisciplinare ale unor patologii si a diverselor aspecte ale societatii noastre, avand consecinte asupra sanatatii si adaptarii, constituie subiectele de cercetare principale din cadrul Compartimentului de Antropologie bio-medicala.

In cadrul acestui colectiv se realizează, de asemenea, cercetări pentru determinarea și evaluarea intensivă a sănătății sistemului conjugal și familial printr-o baterie de teste psihometrice în corelație cu carcateristici bio-socio-demografice. Evaluarea clinică a profilului familiei prin modelul circumplex, identificarea problemelor de comportament sau tulburărilor mentale cu impact asupra familiei, determinarea nivelului de inteligență emotională, precum și o diagnoză a sănătății sexual-reproductive  în contextul ,,iernii demografice”. 
O direcție de cercetare importantă pentru acest departament o constituie studiile culturale comparative pe baza datelor de teren etnografice și antropologice.