Teme de Cercetare si Proiecte


TEME DE CERCETARE


PROGRAMUL 1: STRUCTURA ANTROPOLOGICA A POPULATIILOR ISTORICE SI PREISTORICE DE PE TERITORIUL ROMANIEI ANTROPOLOGIE ISTORICA SI CULTURALA


  • Proiect 1: Cercetari biologice, demografice si patologice asupra unor populatii istorice si preistorice de pe teritoriul Romaniei.   
Responsabil: dr. Miu Georgeta, c. s. II.
Colectivul de cercetare: dr. Simalcsik Angela, c. s. III; drd. Simalcsik Robert Daniel, a. c. s.; Asiminei Vasilica Monica, a. c. s.; Plugariu Elena, tehnician.
Prezentare: Prin cercetarile de ordin biologic, demografic si patologic asupra populatiei medievale pe baza materialului osteologic descoperit in necropola bisericii ,,Sf. Nicolae” Ciurchi, se urmareste a se evidentia, structura antropologica complexa a populatiei care a trait in aceasta perioada pe teritoriul municipiului Iasi, prezenta unor posibile maladii osoase precum si structura pe varsta, sex si densitatea acesteia.
  • Proiect 2: Studiul unor valori traditionale romanesti in contextul globalizarii (continuare)
Responsabil: dr. Gheorghita Geana, c. s. I.
Colectivul de cercetare: dr. Marin Constantin, c. s. I; dr. Stefan Dorondel, c. s. I; dr. Gabriel-Ionut Stoiciu, c. s. III; drd. Liviu Mantescu, a. c. s.
Prezentare: “Sunt abordate valori precum proprietatea, produsul artistic popular, credinte si ritualuri, in care se imbina aspecte economice, juridice, estetice, filosofice. Sunt, asijderea, reinterpretate prin prisma paradigmelor intelectuale contemporane idei, teorii si personalitati din patrimoniul spiritual romanesc. Scopul cercetarilor: a releva identitatea spiritualitatii romanesti in noile configuratii social-politice internationale.”
  • Proiect 3: Cercetari de paleoantropologie asupra descoperirilor arheologice de oseminte umane de pe teritoriul  Romaniei.
Responsabil: Dr. Andrei D. Soficaru, c. s. I.
Colectiv de cercetare: . Mihai D. Constantinescu, c. s. III; Dr. Florina Raicu, c.s III., Dr. Mihaela M. Culea, c. s.; drMarina Tatulea, a. c. s. 
Prezentare: Contract de cercetare dintre Universitatea din Tübingen, Asociatia Culturala „Hieronymus” si Institutul de Antropologie „Fr. J. Rainer”, Laboratorul de Paleoantropologie privind ecropola medievala de la Sibiu – Piata Huet. In cadrul acestui contract de colaborare au fost studiate un numar de 662 de morminte cu 913 schelete. Initial materialul osteologic a fost spalat, restaurat si apoi analizat conform urmatoarelor criterii: inventarul oaselor, determinarea sexului, estimarea varstei, patologie, date metrice. Anul acesta vor fi interpretate datele obtinute, astfel incat acest proiect sa fie finalizat cu o carte.
  • Proiect 4: Cultura, Sisteme de valori, sanatate si istorie (2008-2011)

Responsabil: Dr. Matei Stircea-Craciun, c. s. I.
Colectivul de cercetare: Dr. Valentin Toma, c. s. III; Dr. Nicolae Leasevici, c. s. III; Dr. Alexandra Ion,c. s III; Drd. Mircea Ciuhuta, c.s.
Sub-proiect 1 : Antropologie simbolica
Faza pentru anul 2009: Explorarea si valorificarea dimensiunii metodologice a studiilor de antropologie simbolica asupra artei abstracte
Sub-proiect 2 : Antropologie psihiatrica
Ereditate, Psihiatrie si Eugenism in Romania Moderna, c. 1870-1950
Sub-proiect 3 : Antropologie religioasa
Conceptia antropologica in opera Parintelui StaniloaePROGRAMUL 2: “STRUCTURA  ANTROPOLOGICA A POPULATIILOR ACTUALE DE PE TERITORIUL ROMANIEI”- ANTROPOLOGIE BIO-PSIHO-MEDICALA

 

  • Proiect 1 Studii de optimizare a diagnosticului antropo-medical si electrografic al unor stari de raspuns adaptativ la conditiile vietii moderne
Faza de cercetare 2009: Diagnosticul antropo-medical
Responsabil:Dr. Adina Baciu, c.s.II;
Colectivul de cercetare: dr. Cornel Vulpe, c.s.I; dr. Eleonora Luca, c.s. II ; dr. Alexandru Ispas  c.s.I.; Monica Petrescu, a.c.s.; Mihaela Pavel, a.c. cu studii medii; Marina Tatulea, a.c. studii medii;Dr. Lacramioara Petre, c.s.III;
Prezentare: Investigarea interdisciplinara (antropometrica, medicala, electrofiziologica etc.) a unor loturi reprezentative de indivizi sanatosi sau bolnavi pentru cresterea bazei de date a laboratorului de Antropologie a individului si elaborarea de lucrari stiintifice cu aplicabilitate practica, precum si cu deschideri ulterioare pentru cercetatea stiintifica antropologica. Rezumatul fazei de cercetare 2009: definirea elementelor de baza pentru optimizarea diagnosticului antropo-medical; documentare si recoltare de date (pe plan national, international si personal); corelatii cu alti factori – antropologici, din alte domenii; metodologii; aplicare si explorare a metodelor; colaborari.

Proiect 2: Influenta stilului de viata si a conditiilor socio-economice asupra corporalitatii copilului  si adolescentului  din mediul urban (2008-2010)

Responsabil: Dr. Cristina Glavce, c.s. I
Colectiv de cercetare: Dr. Nicoleta Milici, c.s III.; Drd. Cristina Stan, c.s.III; dr. Consuel Ionica, c.s III.; ; Iuliana Constantin, a.c. studii medii; Ioana Fulga, a.c. studii medii; Mihaela Pavel, a.c. studii medii; Drd. Adriana Borosanu, cs III. Dr. David-Rus Rihard cs III; Dr. Raicu Florina, cs.
Prezentare: Modificarile socio-economice din perioada actuala, in special al stilului de viata perturbat de modificari in regimul alimentar traditional si prin introducerea masiva a mijloacelor IT in preocuparile copiilor si adolescentilor a dus la cresterea numarului de subiecti supraponderali si obezi in mediul urban din tara noastra. Activitatile lor fizice s-au redus dramatic in favoarea sedentarismului.
 
  • Proiect 3:  Studiul antropologic complex asupra copiilor, adolescentilor si tinerilor” – aspecte biologice, dermatoglifice si sociologice
Responsabil: dr. Simalcsik Angela, c.s. III;
Colectivul de cercetare:  drd. Fedor Cãtãlin-George, c.s. III; drd. Simalcsik Robert-Daniel, c.s.; Groza Vasilica Monica, c.s.; Plugariu Elena, as. studii medii.
Prezentare: Tema abordeaza aspecte privind nivelul de dezvoltare fizica a nou-nascutului, din zona rurala a jud. Chisinau (Rep. Moldova) comparativ cu zona rurala a jud. Iasi (Romania), a raportului staturo-ponderal la adolescentii din municipiul Iasi, corelat cu factorii socio-economici (cu precadere cei alimentari) si a modificarilor survenite in tabloul dermatoglific digital si palmar al copiilor cu enurezis de varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani.
  • Proiect 4: Repere psihologice ale familiei intr-o abordare sistemica si antropologica 
Responsabil: Dr. Cornelia Rada, c.s. I
Colectiv de lucru: Drd. Suzana Manolescu, c.s.;
Prezentare: Determinarea si evaluarea intensiva a sanatatii sistemului conjugal si familial printr-o baterie de teste psihometrice in corelatie cu carcateristici bio-socio-demografice. Evaluarea clinica a profilului familiei prin modelul circumplex, identificarea problemelor de comportament sau tulburari mentale cu impact asupra familiei, determinarea nivelului de inteligenta emotionala, precum si o diagnoza a sanatatii sexual reproductive  in contextul ,,iernii demografice”.
  • Proiect 5: Cercetarea biomedicala a familiei. Studiul antropologic al unor copii si tineri cu dizabilitati in contextul factorilor genetici si mezologici si posibilitati de integrare a lor in viata sociala (2007-2009).
Responsabil: Dr. Corneliu Vulpe, c.s. I
Colectivul de lucru: Dr.  Lacramioara Petre, c.s III.; Monica Petrescu, a.c.s
Prezentare: Proiectul isi propune cercetarea copiilor si a tinerilor cu dizabilitati, atat sub aspect bio-antropologic, cat si a starii de sanatate si a vietii lor sociale. Studiul are o deosebita importanta actuala in sfera asistentei medicale si sociale, tinand cont de posibilitatea de integrare in viitor a acestora in diverse colective profesionale. Rezultatele se vor constitui intr-un tablou antropologic complex, caracteristic varstei acestor copii, corelativ cu handicapul de care acestia sufera.